Alltså, det finns få saker som jag tycker så illa om som slentriantanken om att allt hela tiden går framåt per automatik. Allt blir bättre och bättre, mer demokratiskt, mer jämställt och mer civiliserat i Sverige. Det är verkligen en ogenomtänkt och rent anti-intellektuell position.

Men, med detta sagt… ibland går saker och ting faktiskt framåt. Alldeles nyss gick ett utmärkt avsnitt av BABEL på SVT, med den braiga trion Liv Strömqvist, Lena Andersson och Louise Boije af Gennäs som gäster (Peter Settman går bort). Men en gammal banduppspelning av en radiodiskussion om Louise Boijes komma-ut-roman “Stjärnor utan svindel” från 1991 fick mig att nästan ramla ur soffan.

Detta stycke nutidshistoria måste ses/höras – ca 7 minuter in i programmet!

Skäms Jan Guillou och Mats “du får slicka vem du vill” Gellerfeldt! Tack och lov har faktiskt något avgörande hänt i synen på lesbiska och HBT-frågor sedan början av 1990-talet.

ps. “Arbetarklasskvinnor i Bandhagen är fan inte lesbiska” säger Gellerfeldt. Eh, jo…