Det här är ju väldigt, väldigt provocerande, det fick mig på riktigt dåligt humör vid frukostbordet. DN ekonomi skriver helt riktigt att kvinnor får 63% lägre pension än män. Det vore förstås lika riktigt att skriva att män får 57% högre pension än kvinnor. Men så skriver aldrig någon – eftersom det förutsätts att mäns pensioner är det normala. Det är kvinnor som är avvikare, annorlunda, bör skärpa ihop sig.

Följdaktligen föreslås som vanligt individuella lösningar på det kollektiva problemet; kvinnor bör ta av sin redan från början låga lön och pensionsspara privat – eller så bör de övertyga sin partner om att överlåta pension åt dem. Dvs individuella lösningar på kollektiva problem. Det finns i detta sätt att tänka inget utrymme att diskutera huruvida ett pensionssystem som kraftigt stärker ojämställdheten verkligen är legitimt? Nej – försök istället skaffa en högavlönad partner som kanske, eventuellt kan överlåta lite pension till dig?

Hallå där – regeringen, DN, pensionsexperter, femparti-kartellen bakom pensionssystemet, alla telefonförsäljare av pensionsförsäkringar för kvinnor – 1800-talet ringde och ville ha tillbaks sin jämställdhetspolitik.