Tillbringar dagen på Sava Conference Center, på jämställdhetskonferensen “Medborgare och lokal politik”. Konferensen är startpunkten för en öppen process där SCTM, det Serbiska kommunförbundet, ska skriva en jämställdhetspolicy. Både jämställdhetsfrågor och arbetssättet med en mer öppen process är nya för förbundet, så det kommer troligen att bli en intressant utmaning. Viljan är dock god från början med aktivt deltagande från förbundets generalsekreterare och flera centrala tjänstemän, vice ordförande för det serbiska parlamentet m fl.

Ett sätt att markera öppenhet och intresse för dialog och diskussion var att uppmuntra till användande av sociala medier under konferensen. Tyvärr missade jag själv att använda hashtagen #rrskgo, men jag noterade att det twittrades ganska friskt på serbiska.

När jag själv skulle prata blev jag plötsligt helt tom i huvudet. Jag hade inte aning om vad jag ville, skulle eller borde säga. Tror inte att jag har varit med om det tidigare. Det var inte särskilt obehagligt eller nervöst, men mycket märkligt. Dumt nog hade jag som vanligt ingen fusklapp om vad jag skulle prata om. Det blev ett improviserat tal med referenser till Liftarens guide till Galaxen och det oändliga behovet av nyfikenhet när man arbetar med jämställdhetsfrågor.

På bilden pratar Visnja Bakanovic om den jämställdhetspolicy som ska skrivas, medan jag sitter och funderar på vad jag egentligen nyss sagt och vad jag egentligen borde ha pratat om. SCTM står för Standing Conference of Towns and Municipalities.