Har just påbörjat ett nytt projekt på uppdrag åt SKL-International med att introducera en jämställdhetsutbildning i regi av UMT (Union of Municipalities in Turkey). När jag flyger ned till Ankara har de värsta protesterna och våldet, som från Takism-torget i Stanbul spridit sig till åtminstone 40 städer runtom i Turkiet, ebbat ut. Samma dag som jag landar I Ankara genomförs dock en manifestation för “gas-mannen”, till stöd för alla de som lidit av tårgas, pepparspray och tillsatta kemikalier i vattenkanoner.

Ibland har protesterna varit mer intensiva i Ankara än i Istanbul, berättar en tjänsteman på UMT för mig, samtidigt som hon visar mig blåmärken efter polisens batonger. Protesterna har framförallt riktat sig emot regeringen och premiärminister Erdoğan samt efterhand polisens kraftiga övervåld mot demonstranter. Många kommuner har istället reagerat med att bjuda in demonstranter, exempelvis i s.k. “open forums” som arrangeras på torg och i parker där det samlas mycket människor.

Det officiella svaret på demonstrationer och engagerade människor varierar alltså mellan brutalt våld och inbjudan att diskutera och påverka. Den enda rimliga utgången är att de (kommuner) som möter engagemang och protester med att lyssna och diskutera kommer att gå stärkta ur tumultet. Länge leve (den lokala) demokratin!